A Finnish fly-fishing Web site
All rights reserved
© Antti Sorro, Rovaniemi
FINLANDmailto:Antti%20Sorro%20%3Cantti@sorro.com%3E?subject=Postia%20web-masterille%20-%20WWW.SORRO.FIshapeimage_3_link_0

Kuva: Antti Sorro

Perhon tarina

Vanhojen partojen keskenäisestä kirjeenvaihdosta löytyy aina helmiä, joskus timantteja. Tämä Lauri Sälevän arkistossa muhinut Simo Lummen jo lähes kolmekymmentä vuotias lohiperho kuuluu ehdottomasti timanttiluokkaan ja karaattejakin on melkoisesti.

Simo Lumme kalasti myös lohta. Kerran Tenolle saavuttuaan hän sitoi siimaansa 'kohtalaisen' katkajäljitelmän, tandem-koukkuun sidotun oranssin perhon ja sanoi käyttävänsä tuota kummajaista niin kauan että kalaa tulee.

Sälevän Lassilla on aina pilkettä silmäkulmassa eikä iloinen mieli tuolloikaan estänyt kujeilemasta. Hän sitoi Simon nukkuessa tämän vapaan perhon, joka enemmän näytti lohiperholta. Simo ei kuitenkaan inostunut kalakaverinsa vinkistä vaan sitoi katkan uudestaan siimaansa, sillä Simo Lumme oli kokeilija ja kokeilun alla oli katkajäljitemä; kokeilut piti viedä loppuun.

Kun kala sitten viehättyi outoon katkaan ja tuli saaduksi, Simo olikin valmis lopettamaan kalastuksensa ja lähti kotiin. Sehän tuli todistetuksi. Oranssin värinen katka toimii.


Simo Lummen muutettua Rovaniemeltä takaisin Helsinkiin perhonkalastaja-ystävysten välille syntyi pitkään jatkunut kirjeenvaihto. Laurin arkistossa on ainutlaatuista aineistoa paitsi Suomen kansallisperho Nalle Puh'ista myös tuosta Tenon perhosta kehittyneestä Simon lohikatkasta Orange Shrimp.

Lauri Sälevä sitoi ylläolevan perhon noudattaen mahdollisimman tarkasti Simon kirjeessä antamia ohjeita. Simo Lumme on kiinnittänyt erityistä huomiota perhon runkoon ja sen läpikuultavuuteen, joka on luettavissa kirjeestä: "-musta butt luo voimakkaan illuusion silmistä, hopea runko tai kierre läpikuultavasta ruumiista...

-Olen maininnut aikaisemmin pupa-jäljitelmistäni, joissa olen käyttänyt runkoa villasta, joka kierretään hyvin täyteläisenä ja tuetaan tiukkaan kierretyllä hopeakierteellä, jonka jälkeen se neulalla karstataan auki ja leikataan jne. kunnes saadaan erittäin ilmava mutta kestävä sukka...

-Tämä runkotyyppi sopii erittäin hyvin katkajäljitelmiin, ja olen päätynyt tässä esitettyyn sidokseen ollen siihen hyvin tyytyväinen."


Dubbing vanhaan tapaan

Nykyään perhonsidontaan löytyy valmiina monenlaisia toinen toistaan hienompia dubbing-materiaaleja. Toisin oli perhon syntyhetkillä 70-luvun puolivälissä. Jos jotain ei ollut, se piti tehdä itse. Simo oli taitava dubbaaja ja Laurin tapa valmistaa dubbausmateriaalia kuvastaa pitkään käsitöitä tehneen ihmisen luonnollista nokkeluutta ja käytännöllisyyttä.

Kun Simon käyttämiä materiaaleja ei ollut, Lauri valitsi dubbaus materiaaleiksi vanhoista varastoistaan valkoista villalankaa, 70-luvun tyypillisesti kiiltävää vaaleanpunaista nailonvillalankaa sekä valkoista kiiltävää antronia.

Oranssin väristä lankaa sai nopeasti laittamalla valkoisen villalangan joskus jo käytettyyn, mutta talteen pullotettuun Veniard'in väriliuokseen, jota Lauri sitten lämmitti spriilampun päällä tonnikalapurkissa. Tarvittava annos oranssin väristä villalankaa syntyi näin ilman sen suurempia valmisteluja.

Kun värjätty materiaali oli kuivaa Lassi pätki langoista n. 1,5 sentin mittaisen pätkän jokaisesta. Vasemmankäden sormin hän pyöritteli langat sekaisin, josta dubbinki syntyi polvenpäällä oikealla kädellä hammasharjalla karstaamalla -oikeanlaista läpikuultavan kiiltävää runkomateriaalia syntyi näin hetkessä.


Simo päättää kirjeensä mainintaan: "Säännöstä Tenolla katkajäljitelmien suhteen: ei kommenttia......" Näin siksi, että Tenon kalastussäännössä luki tuolloin: Katkaravun ja täkyraksin (reketakle) sekä nitä jäljittelevien vieheittein ja syöttikalan käyttö on muussa kalastuksessa kuin talvella tapahtuvassa mateenpyynnissä kielletty.

-Mitä muutakaan voi kirjoittaa perhokalastaja, joka samassa kirjeessään kertoo olleensa jo kauan sitä mieltä, että "jos asian niin haluaa, voidaan kaikki klassiset lohiperhot käsittää katkaravuiksi."

Katkarapua jäljittelevien vieheiden käyttö on Tenolla edelleenkin kielletty: Katkaravun tai täkyraksin sekä niitä jäljittelevien vieheiden sekä syöttikalan ja madon käyttö on kielletty. -Sidotun perhon kyseessä ollessa tuota pykälää ei kuitenkaan lueta tarkasti, vaan tällaisia perhoja voi vapaasti käyttää myös Tenolla.


SL Orange Shrimp ja Simo Lummen kirje Lauri Sälevälle on julkaistu
Perhokalastus-lehdessä N:o 3/2004

POMPEROPompero.htmlshapeimage_6_link_0

Heikki Anttonen kehitti Bomber-perhoa vaihtamalla sen runko-materiaalin paremmin kelluttavaan
ja nopeammin sidottavaan
polypropyleeniseen mattolankaan.

SUPERTINSELISupertinseli.htmlshapeimage_7_link_0

Tässä Hannu Pakarisen
perhossa on enemmän sitä,
mitä siinä ei ole. – Silti se
kuvaa paremmin esikuvaansa
kuin moni muu perho.

LAURIN PERHOPinkkiKarhu.htmlshapeimage_9_link_0
MUSTA AALTOMustaAalto.htmlshapeimage_10_link_0

Rovaniemeläinen Lauri Sälevä
sommitteli vihreähäkiläisen perhon
koristeeksi vähän fluorivihreää ja
fluoripunaista ...perho osoittautui
'heti kättelyssä' ottiperhoksi

RUSTY RATRustyRat.htmlshapeimage_11_link_0

Lauri Syrjäsen huikea nimikko-
perho "PINKKI KARHU". Perhosta
on nähtävissä se vakavuus ja hartaus, jolla Lauri on perhon kaimalleen ja ystävälleen sitonut.

Roy Angnus Thompson oli edellä
aikaansa. Kallioketun siivittämät
RAT-perhot uivat neitsytuintinsa
klassisten lohiperhojen maailmaan
samaan aikaan Titanic'in kanssa.

MUSTA TÖRRYKKÄMustaTorrykka.htmlshapeimage_12_link_0

Kuusamon yö kätkee kalamiesten pyydöt sitä paremmin, mitä lähemmäksi syysrauhoitusta tullaan. Ensio Palosaari toi päivän valoon Kitkan kettusiipisen Törrykän